Lesmaterialen Smoke Alert

Smoke Alert

Smoke Alert

Test hoe jij over roken denkt en hoe sterk je in je schoenen staat.

5 tot 10 minuten
14-19 jaar oud

Smoke Alert is een digitaal advies-op-maat over roken voor jongeren van 14 t/m 19 jaar. Het moedigt rokers aan om te stoppen, maar biedt geen verdere hulp of ondersteuning. Smoke Alert heeft als doel om stoppen met roken bij jongeren te bewerkstelligen of om te voorkomen dat ze beginnen.

Dit is de test om te ontdekken hoe jij nu eigenlijk over roken denkt. En om te zien of jij goed ‘nee’ kunt zeggen. Of je nou rookt of niet. Want ‘nee’ zeggen, da’s niet altijd even makkelijk. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf minuten. En daar krijg je wel wat voor terug: een advies dat past bij wat jij denkt en doet als het om roken gaat. Daar heb je wat aan. Dit advies en bijbehorende tips kun je naar jezelf laten mailen om het op een ander moment weer terug te kunnen lezen.

Smoke Alert is gebaseerd op het I-Change Model en richt zich op het afzwakken van overtuigingen over de positieve effecten van roken en het versterken van overtuigingen over de negatieve effecten van roken. In een effectevaluatie is Smoke Alert effectief gebleken in het verlagen van initiaties om te roken in de leeftijdsgroep 14-16 jaar. Ook liet de interventie een preventief effect zien: na 6 maanden liet de controlegroep een hogere initiatie zien om te roken dan de interventiegroep.

Jongeren vullen een vragenlijst in waarna met één druk op de knop een persoonlijk advies gegenereerd wordt. Dit advies is samengesteld op basis van de gegeven antwoorden. Het advies kan onder meer tips bevatten om te stoppen met roken of om een sigaret af te slaan.

Deel Smoke Alert via :